Barnens Gotland

Med naturliga lekplatser och levande historia är Gotland perfekt för stora och små upptäckare!

Visby bjuder upp till lek året runt med sina slingriga gränder och medeltida ruiner. Efter kurragömma i världsarvsstaden är det dags att bege sig ut på roadtrip och uppleva en ö med fossilgömmor vid havet, milsvida sandlådor och fullt av spännande platser där leken och kreativiteten flödar!

Barnens 5 favoriter

Naturliga lekplatser

Gotlands natur är varierande och spännande. Det är förvånande hur många timmar man kan spendera genom att leta fossiler och roliga stenformationer på öns klapperstensstränder! Och självklart måste ni besöka några av öns alla raukar, roligare upptäktsställen får man leta länge efter. Fortsätt äventyren genom att gå på upptäcktsfärd i orörda urskogar och varva sedan ned med en picknick på ett somrigt änge

Kreativa stunder

Bli konstnär för en dag! Flera hantverkare, som Etelhems Krukmakeri och Körsbärsgården, erbjuder prova-på-aktiviteter för både stora och små. Och i Skaparverkstan på Bergmancenter på Fårö kan barnen leka och spela teater, vara kreativa med pensel och färg eller bygga något till dockteatern. Missa heller inte Gotlands Museum och Fenomenalen, spännande upplevelser mitt i Visby.

Lekvänliga stränder

Gotland är känt för sina fantastiska stränder. Finkorniga sandstränder är perfekta sandlådor för både stora och små! Här på ön finns dessutom flera kalkstensbrott, perfekt utflykt för dig som har lite äldre barn. De populäraste är Blå lagunen, Smöjen och Kyllaj som ligger på norra delen av ön.

Djur och gårdar

På Gotland ligger några av Sveriges finaste gårdar. Här betar lamm och kossor fritt och barnen kan allt som oftast gosa med kattungar och prata med hönsen. På många av gårdarna finns det dessutom gårdsbutik och i bästa fall café.

Pippi på riktigt

Vem har inte växt upp med Pippi Långstrump? Missa inte att besöka hennes fantastiska hus Villa Villerkulla, där hon bakade pepparkakor på golvet och lekte den numera legendariska leken ”inte nudda-golv”. På Kneippbyns sommar- och vattenland strax utanför Visby finns originalhuset där SVT:s filmer om Pippi Långstrump spelades in.


Experternas tips för barnfamiljen:

Fenomenalen Science Center
Naturvetenskap, teknink och matematik upptäcks bäst med experiment och utställningar! Kliv in i Fenomenalens magiska värld, utmana varandra i spel och klura på finurliga problem tillsammans.

Fornsalen och utställningen Skepp & Skoj
Fornsalen på Gotlands Museum har utställningar anpassade för barn och ungdom, som med bilder, texter och pekskärmar lyfter och levandegör historien. Utställningen Skepp & Skoj är en lärande lekplats där barn och vuxna kan busa och leka tillsammans, samtidigt som man lär sig om hav, skepp, fiske, handel, turism och kulturutbyten.

Lummelundagrottan
Upptäck en spännande underjordsvärld! Här finns något för alla åldrar såsom guidade visningar, grottäventyr mm. På området finns även café, trädpark, naturstigar och historiska Lummelundsbruk.

Gotlandståget
Upplev Gotländsk tåghistoria! Ta en tur med de fina, noggrant renoverade tågen längs den gamla tågbanan. Skakigt och dunkigt och otroligt roligt! Tågen går hela sommaren, men även i samband med påsk, Allhelgona, julmarknaden i Roma kungsgård och det mysiga tomtetåget i mellandagarna. Själsöån
Strax söder om Själsö fiskeläge ligger Själsöån. Här finns en spång längs med ån, perfekt för små och stora äventyr. Med lite tur kan man dessutom se lekande havsöring.

FÖR DE LITE STÖRRE BARNEN:

Paddla kanot vid Lojsta slott
Området vid Lojsta slott är stilla och vackert, och efter ett besök i järnåldershallen och slottet är det perfekt att hyra en kanot och ge sig ut på vattnet. Upptäck de tre Lojstasjöarna Rammträsk, Lillträsk och Broträsk och avsluta med ett dopp vid badbryggan!

Lär dig surfa!
Surfkulturen växer sig allt större på Gotland, och det är ett härligt sätt för barn (och vuxna) att njuta av havet och vågorna. På t.ex Surflogiet som ligger på södra delen av Tofta finns det surfkurser för både stora och små. Hyr varsin bräda en timme, eller boka in kidsen på en veckokurs så behärskar de snart vågorna bättre än de flesta vuxna!

Stavgard Vikingagård
Kliv in i vikingatiden för en stund! På denna vikingagård har man rekonstruerat hus och föremål och skapat en plats för små och stora upptäckare. Tidsenlig klädsel ingår i entréavgiften (fri entré under 18 år).