En dag på norra Gotland

Advokaten, deckarförfattaren och radioprataren Thomas Bodström har tillbringat somrarna på Fårö sedan han var tre år. De första åren hyrde Thomas föräldrar i Sudersand och när han var sju år köpte de ett hus vid Närsholmen av familjen Östman. I slutet av 1990-talet fick även Thomas och hans syster köpa var sin efterlängtad granntomt av samma familj, efter många års väntan.

Vi brukar ta det lugnt på morgonen och njuta av en frukost med valnötsbröd och rykande färska bullar från Sylvis Döttrar. När disken är avklarad händer det ofta att jag och min yngsta son Mattias spelar lite boll på tomten. Fotbollsmålen är faktiskt döpta efter mina föräldrar Vanja och Lennart som älskade den här platsen.

– Även om vi bor granne med Ekeviken tar vi gärna cyklarna till Norsta Auren, en ca fem kilometer lång sandstrand där man kan sola och bada utan att bli störd av andra även mitt i högsäsongen. Ett plus är att mobiltelefonen inte har någon täckning där, det kan man behöva ibland.

– Det bästa sättet att uppleva Fårö är på en mountainbike och vi cyklar gärna på de många stigarna som finns på ön. Här slipper man biltrafiken och kan njuta av det karga landskapet och öns rika fågelliv. Och trots att det är många besökare på sommaren hittar du lätt platser där du kan vara helt ensam med naturen.

 – Vi äter gärna middag på en av Fårös fina restauranger. Det kan bli Fårögården, Vinor Krog, Stora Gåsemora eller Kutens. Jag rekommenderar alla varmt och är imponerad över den höga kvalitet de håller år efter år.

Det känns bra att kunna stödja de som har modet att driva en näringsverksamhet med en så begränsad säsong. – När vi kommer hem avslutar vi gärna dagen med en kvällspromenad på den nästan folktomma halvön Norsholmen som också är ett fågelreservat. Det är en speciell stillhet som råder här med betande får, gamla skeppsvrak och resterna av en nedlagd kalkstensfabrik.

Sammanlagt har Thomas varit på Fårö i mer än fyra år, så han kan ön på sina fem fingrar. Han och hans fru Helen har också spenderat varje sommar här sedan barnen föddes. Idag är tre av fyra barn vuxna och nu kommer de gärna hit med kompisar, pojkoch flickvänner, så familjetraditionerna lever i högsta grad vidare och ibland blir det riktigt många som samlas runt det Bodströmska middagsbordet.

Sedan några år tillbaka reser Thomas och Helen oftare till Fårö under lågsäsong än vad de gjort tidigare. De uppskattar att kunna cykla kors och tvärs på öns alla stigar, ta med fika, mackor, en filt och bara koppla av i en naturligt vindskyddad sanddyn.

Det är framförallt Fårös säregna natur som lockar, men även människorna som driver verksamhet här. Thomas som själv har fyra advokatbyråer är imponerad över Fåröbornas företagsamhet och att många får det att gå runt trots att turistsäsongen är så kort. Tillsammans försöker Thomas och Helen stödja det lokala näringslivet genom att besöka olika restauranger, köpa närproducerade grönsaker, gå på konserter och andra kulturella evenemang.

Faktaruta

FAMILJEN BODSTRÖM

Bor:
Nära Ekeviken på Fårö


Familjen:
Thomas 57 år, Helen 54 år. Barnen: Olof 28 år, Ture 24 år, Maria 21 år och Mattias 16 år


Experternas tips på norra Gotland

Lickershamn
Ett populärt bad-, hamn- och friluftsområde med ett fint gammalt fiskeläge. Här finns även rauken ”Jungfrun” samt restaurang/café och en liten fiskaffär med färsk och rökt fisk.

Kyllaj och Smöjen
Mäktigt kalkbrottsbad norr om Slite. En smal och skumpig väg tar dig genom ödemark till ett kalkbrott som minst är i klass med Blå Lagunen. Här finns dessutom hav och strand precis intill.

Helgumannens fiskeläger
Klassiskt fiskeläge på Fårö som kan vara ett av Gotlands mest fotade. Beläget i vackert och kargt landskap, med raukområdet Digerhuvud strax intill.

Bergmancenter
Lär dig mer om Bergman och hans relation till Fårö, se bilder och tidningsurklipp mm. Varje sommar arrangeras Bergmanveckan där man bland annat kan vara med på den populära ”Bergmansafarin”.

Hångers källa och Ganns ödekyrka
Missa inte ett stopp vid Ganns ödekyrka, strax norr om Lärbro. En vacker och välbesökt kyrkoruin från 1200-talet. Strax intill ligger Hångers källa, en rofylld plats som ligger i en lummig dunge strax intill kyrkan.

Norsta Auren
En något hemlig sandstrand som kan vara svår att hitta till – med det är väl värt besväret! Lång och bred strand där man sällan behöver trängas. Fyll picknickkorgen och njut av en heldag med sand mellan tårna och rytmiskt vågskvalp som bakgrundsmusik.