Bubblande kulturliv

På Gotland går natur och kultur ofta hand i hand. Öns unika natur är full av kulturarv såsom skeppssättningar, fornlämningar, kyrkor och ruiner. Att kombinera dessa fantastiska platser med öns bubblande kulturengagemang skapar något unikt. Roma Kungsgård är ett typiskt sådant exempel – här sätter Romateatern varje år upp en teaterföreställning som spelas hela sommaren, utomhus med den gamla klosterruinen som scen. Magiskt! Hide kulturbrott är en annan plats som gör plats för kulturhändelser och evenemang i en spektakulär miljö. Missa inte höjdpunkten Hide Blues, en anspråkslös men samtidigt ambitiös musikfestival där musiken och platsen tillsammans skapar en större upplevelse.

Runt om hela ön finns dessutom fantastiska konstnärer, hantverkare, musiker, dramatiker och författare som tillsammans utgör en viktig del av vår kulturskatt. Från Körsbärsgården i söder till Bergmancenter i norr finns många gallerier och utställningar att besöka, och under vår och sommar bjuds besökaren hem till gårdar och ateljéer under olika konstrundor.

Självklart levererar också världsarvsstaden Visby en spännande och bred mix av allt från konserter och spelningar i vackra miljöer, till museer, utställningar och gallerier att botanisera bland. Här erbjuds även teater av hög klass. En stor aktör är Länsteatern på Gotland, som året runt bjuder in till musikaler, komedier, klassisk teater, förtrollande dans och storslagen show!

Länsteatern på Gotland är en folklig teater som erbjuder teater, dans och musikaler av hög konstnärlig kvalité. Här finns något för alla – året runt, och 2020 blir ett spännande år med många föreställningar. Häng med!

Under våren 2020 spelas klassikern HJÄLTEN PÅ DEN GRÖNA ÖN av John Millington Synge – en komedi från förra sekelskiftet om en bortglömd plats på den irländska landsbygden. Kom in i det lilla irländska värdshus som Länsteaterns scen förvandlas till, där unga, uppriktiga Pegeen Mike arbetar och dit han som blir hyllad till hjälte, Christy Mahon, kommer efter att ha mördat sin far. Komedin vässas av en eldfängd änka, en svartsjuk fästman, fyra yra sommargäster och tre visa (…?) män.

Årets medeltidsvecka förgylls av JULIA CAPULET, en musikal som baseras på ett av de mest kända teaterstyckena i världen – Romeo och Julia. Julia Capulet är en berättelse om en ung människa som hittade sin egen väg, och om hennes pappa som försökte skapa en familj, men med sin dotter fick betala för sina brott. Vad hände egentligen under de där få dagarna – timmarna – då Julia och Romeo träffades? Under 90 minuter öser 12- manna-bandet musik inspirerad av svensk folkmusik, världsmusik och dramatisk musikalmusik till Shakespeares verser och texter.

Hösten 2020 och våren 2021 fortsätter succén från våren 2019 – ANNA & JACOB DUBBE. På hösten besöks öns bygdegårdar med berättelser och musik från de båda makarnas liv och tiden de levde i, sekelskiftet 1700- 1800-tal, och på våren därefter kommer musikteaterföreställningen tillbaka tillsammans med dess uppföljare – MÅNE ÖVER ROSENDAL. Se den fantastiska historien om den förmögne Anna Torsman som förälskar sig i den fattige och oansenlige Jacob Dubbe. Den blott 17-åriga Anna är betraktad som öns vackraste unga kvinna och alla blir förvånade, och skadeglada, när den mer än dubbelt så gamle brudgummen lämnar ön genast efter bröllopet med delar av brudsilvret. I fjorton år lever Anna med skvallret från Visbys avundsjuka blickar innan hon lyckas tvinga sin far att få till stånd en skilsmässa. Jacob Dubbe har under tiden byggt upp en egen affärsverksamhet och lyckas klättra på samhällsstegen och kan till slut kan erbjuda Anna sin hand. Men deras bekymmer, och lycka, har bara börjat…

Utöver dessa olika föreställningar kommer en lång rad gästspel till teatern. Här erbjuds något för alla, och ingen föreställning är den andra lik. Håll dig uppdaterad vad som händer på ltpg.se eller genom sociala medier. Varmt välkommen till Länsteatern på Gotland.

Missa inte!

Medeltidsveckan som varje år lockar ca 40 0000 gäster och bjuder på över 500 programpunkter. Visbys gator och torg fylls av riddare, gycklare och handelsmän och atmosfären är välkomnande och inkluderande med fokus på fest, glädje och gemenskap.