De fem årstidernas ö

Det är svårt att inte hänföras av det karaktäristiska, gotländska landskapet. Här får naturen ta plats, ta för sig. Kanske är det kontrasterna som gör ön så unik. Genom väder, vind och dess forna läge i närheten av ekvatorn har Gotland berikats med en fantastisk natur som inte går att finna någon annanstans.

Norra delen av ön står för det vilda och vindpinade varvat med magnifika raukområden och häftiga kuststräckor. Västerut möts du av krokiga martallar och långa stenstränder, och längre söderut tar slingrande vägar dig till blommande ängar och öppna landskap som för tankarna till Provence. Allt detta ramas in av havet. 80 mil obruten horisont, där finkorniga sandstränder samsas med små undangömda badvikar och vackra klapperstenstränder.

Gotland är för många en sommardestination. Då blommar ön upp och bjuder på strandliv, vacker natur och ett pulserande Visby. Men för öborna själva är det nog det de kallar för den femte årstiden som är den bästa. När lugnet åter har lagt sig efter en intensiv högsäsong. Sensommarvärmen gör det möjligt att sola och bada på nästan folktomma stränder, för att sedan möta upp familj och vänner på en solig uteservering, och avsluta med en härlig middag med lokala råvaror på någon av alla de fantastiska restauranger som finns i och omkring Visby. Lika många håller hösten som sin favoritårstid på ön.

Luften är friskare, havet är mer kraftfullt och naturens färger visar upp andra vyer, mer spektakulära. Då njuter golfentusiasterna av vackra banor och för säsongen milt väder. Surfarna samlas där vågorna är som störst, och fiskare hittar lugnet i en vik i jakten på havsöring. Även vintern har mycket att erbjuda. Inte minst i adventstider, då det dukas upp lokala julmarknader runt om hela ön, ofta i spektakulära miljöer. Ett snötäckt Visby skapar en magisk julkänsla, och att strosa runt i världsarvsstaden en kväll i december gör att man nästan måste nypa sig i armen för att inse att man faktiskt är i nutid, i Sverige.