Den lyxigaste konferensen är den mest hållbara

Wisby Strand – en av Sveriges mest attraktiva konferensanläggningar – blir nu också en av de allra mest hållbara. Sedan hösten 2019 är året runt-anläggningen miljömärkt enligt den internationella organisationen Green Keys* kriterier för konferensanläggningar.

-Det fanns inget alternativ till att inte göra det miljöarbete vi nu genomfört. Det var nödvändigt både ur ett hållbarhets- och konkurrenshänseende. Vi har alltid strävat efter att vara en av Sveriges bästa konferensanläggningar och nu vässar vi vårt erbjudande ytterligare till alla företag och organisationer som vill arrangera hållbara möten, säger Wisby Strands engagerade hållbarhetschef Erik Wollbrant.

Konferensmarknaden har förändrats de senaste åren. Idag är det viktigt vilken anläggning man väljer utifrån ett hållbarhetsperspektiv för att sedan kunna kommunicera ett genomtänkt val ut i den egna organisationen. – Det är som pendeln har svängt från extravaganta och påkostade konferenser till miljömässiga och ansvarsfulla möten, vilket känns väldigt sunt, påpekar Erik.

Utifrån Green Keys rekommendationer har Wisby Strand gått igenom hela verksamheten från topp till tå, vilket gör att det nu finns en hållbarhetsaspekt i allt som görs från val av leverantörer till källsortering. – Oavsett vad vi beställer väljer vi alltid de mest hållbara alternativen. Det kan gälla allt från att kontorsmaterialet är miljömärkt till att maten som serveras i största möjligaste mån baseras på närproducerade gotländska produkter, poängterar Erik. – En annan viktig aspekt är att dra ner pappersförbrukningen till ett minimum. Istället för att använda tryckt material visas all nödvändig information på våra digitala skärmar. Vi delar heller inte ut pennor och anteckningsblock om ingen konferensgäst ber om det. Vidare har vi i princip tagit bort alla engångsartiklar, fortsätter Erik.

Wisby Strand erbjuder inte bara en hållbar konferens, utan också en unik miljö. Bara ett stenkast från anläggningen ligger det glimrande havet, klassiska Almedalen och Kallis – en av Europas bästa beach clubs. – Väljer du att konferera hos oss får du också den historiska världsarvsstaden Visby på köpet. En plats präglad av spektakulära kyrkoruiner, mysiga shoppingstråk och ansedda restauranger som har öppet året runt, berättar Erik.

Många företag och organisationer tycker att sammanhållningen blir bättre i Visby och att det är enklare att fokusera på de uppgifter som ska uträttas, jämfört med storstäder där avstånden är längre och mycket annat lockar. Givetvis uppskattar många gäster miljöombytet, den kontinentala känslan och att det bara är drygt tre timmars båtresa från Nynäshamn och Oskarshamn eller 35 minuters flygresa från Bromma. – Wisby Strand är en fantastisk plats att konferera på när du än önskar. Under lågsäsong kan vi dessutom erbjuda ett helt annat pris jämfört med exempelvis Stockholm, Göteborg och Malmö. Jag tycker att alla som vill arrangera en konferens ska kontakta oss eller besöka oss om man är på Gotland. Då lovar jag att visa upp detta möjligheternas hus och berätta varför den lyxigaste konferensen är den mest hållbara, avslutar Erik.

Om Green Key

*Green Key är en internationell miljömärkning med över 3000 miljömärkta anläggningar i 60 länder globalt. Bakom Green Key står den ideella organisationen Foundation for Environmental Education (FEE) som startade sin verksamhet 1981 och idag driver totalt fem miljöprogram. Förutom Green Key är dessa program Eco Schools, Blue Flag, Young Reporters for the Environment och Learning About the Forest.