En delikat matdestination

Närodlat, nyskapande – och hållbart!

Gotland har verkligen blivit en matdestination att räkna med, och Visby anses vara en av de mest krogtäta städerna i hela landet. Och det är knappast en slump. Här på ön odlas och växer grödor och råvaror av alla de slag, och tack vare den kalkrika jorden och ett gynnsamt klimat blir resultatet god kvalitet och extra mycket smak och sötma. Alla årstider har sina specialiteter och restaurangerna runt om hela Gotland är duktiga på att ta tillvara det lokalproducerade och stoltserar med nyskapande menyer med bred repertoar utifrån vad säsongen erbjuder.

Våren

När vintern övergår i tidig vår sprider sig den vilt växande kajpen snabbt över de gotländska ängsmarkerna, tätt följd av ramslöken. Någon månad senare är det sparrisens tur. Denna fantastiska primör avnjuts bäst i sin enkelhet, endast toppad med lite skirat smör eller möjligtvis hemmagjord hollandaisesås.

Sommaren

När sedan sommaren tar vid frossar vi i grönsaker, rotfrukter och örter. För att inte tala om de söta och goda gotländska jordgubbarna, vars säsong är lång. Kött från lammen som fridfullt betar runt om på ön säljs i såväl matvarubutiker och på olika lammgårdar. Självklart serveras också lamm på de lokala restaurangerna.

När sensommaren anländer mognar salmbären, och dikena fylls av bärplockare som vill åt denna vildvuxna delikatess. Att salmbären sedan blir till sylt och avnjuts tillsammans med landskapsdesserten saffranspannkakan är ingen hemlighet. Sensommar och tidig höst är det också dags att ta vara på alla de päron och äpplen som fyller våra trädgårdar. De passar såklart utmärkt i matlagning, bakverk och desserter, men hösten är mustningssäsong här på ön och man lämnar gladeligen in sin frukt till musterier och mikrobryggerier i utbyte mot sin alldeles egna must att njuta av såväl varm som kall.

Hösten

När hösten och vintern kopplar greppet om ön erbjuds ytterligare en delikatess: den gotländska bourgognetryffeln. Denna speciella svamp växer under jorden och trivs bäst bland hassel och ek, och hittas oftast av tränade hundar som effektivt leder vägen till det svarta guldet. Tryffeln är en riktig dyrgrip som snabbt tar plats i olika former på restaurangernas menyer från oktober och framåt. Endast med hjälp av doften kan man smaksätta grädde, smör, ris eller ägg, och sedan fortfarande ha hela tryffeln kvar att kunna riva över tallriken. Enklare och godare blir det inte!

Missa inte!

Gotland Gastronomy i oktober

Skördefestivalen i september

Tryffelfestivalen i november