En hållbar matfilosofi

Från jord till bord!

På Gotland har många restauranger länge varit duktiga på att ta tillvara det lokalproducerade. Men räcker det för att anses vara en hållbar matdestination? Det nystartade EU-projektet Sustinable Speis jobbar med aspekter som integration, miljö, ekonomi och jämställdhet för att få fler måltidsskapare att bli mer hållbara och på så vis skapa fler anledningar att välja Gotland som resmål.

Projektet pågår under tre år och drivs av Tillväxt Gotland i samarbete med Region Gotland med stöd från Europeiska Regionala Utvecklingsfonden. Erik Öhrn är anställd som projektledare, och My Wrethagen som kommunikatör. Tillsammans är de övertygade om att det är en satsning och ett arbete som ligger helt rätt i tiden och att det kommer leda till att Gotland inom kort ska kunna erbjuda hållbara paket och måltidsupplevelser utöver det vanliga, HELA året om:

” Idag har man redan kommit relativt långt i hållbarhetsarbetet på Gotland, och många av de lokala aktörerna är medvetna. Men vi behöver jobba ännu hårdare med att till exempel använda våra fina gotländska råvaror samt med helhetstänket kring hållbarhet.

Konsumenterna i Sverige och runt om i världen är idag medvetna och ställer allt högre krav.

Undersökningar från Visit Sweden som kartlägger framtidens resenärer och trender visar att mat med ett syfte, social hållbarhet, autencitetet och storytelling är av största vikt. Alla dessa områden borde vi kunna lyckas inom, inte minst då vi har extremt nära mellan producent och krog dvs. nära mellan jord, hav och bord. Kan vi utnyttja detta bättre och samtidigt kommunicera detta tydligare till våra gäster har vi kommit långt.”

Både Erik och My lyfter fram den nya guiden EAT 360, som de tror på sikt kommer ersätta White Guide. EAT 360 handlar om hållbarhetstänket kring måltiden, och är en restaurangguide där både gastronomi och hållbarhet väger lika tungt i bedömningarna. Gotland hade hela tre nomineringar 2019: Lilla Bjers (360 Lighthouse), Krakas Krog (360 Hospitality) och Hanna Lukowiesky, Kökschef på Lilla Bjers (360 Young Chef), varav en stod som vinnare i sin kategori: Lilla Bjers.

Samarbete skapar helhetstänk

På Gotland är avstånden korta och möjligheterna oändliga. Sustainable Speis vill bland annat bidra till en ökad samverkan mellan öns alla aktörer, till exempel genom att para ihop uppfödare med restauranger. Här är det Fredrik Willstrand, uppfödare av den unika svenska lantrasen Linderödsgris, som träffar kökschefen Simon Sollerman. Simon köper in hela grisar av Fredrik till sin restaurang, ett utmärkt exempel på ett gotländskt samarbete som bidrar till att skapa en hållbar måltidsupplevelse.

Restaurangtips

ERIK OCH MY TIPSAR OM HÅLLBARA RESTAURANGER PÅ GOTLAND:

Med hållbara syftar vi i det här fallet på de restauranger där du som gäst kan äta det som Gotlands skafferi har att erbjuda varje säsong och där de gotländska producenterna finns representerade.

Lilla Bjers
Krakas Krog
Stelor
Lindgården
Krusmyntagården
Gåsemora Gårdskrog
Strandakar
Smakrike
ROT
Tuppen


Tips!
Du kan köpa många fina gotländska matprodukter i livsmedelsbutikerna både i Visby och runt om på ön. Fler och fler butiker satsar på att ha ett brett utbud av t ex kött och fisk, ägg, mejeriprodukter, bröd mm.