En ö utöver det vanliga

Många är vi som har underbara sommarminnen från Gotland. Men ön bjuder på så mycket mer än bara sol och bad. Med det här magasinet vill vi visa upp vad Gotland har att erbjuda året runt. Visste du till exempel att det här på ön talas om fem årstider? Den femte årstiden är många gotlänningars absoluta favorit – tiden strax efter den intensiva högsommaren och precis innan hösten gör sitt intåg. Då är vindarna fortfarande varma, stränderna nästan tomma och havet lockar med sköna dopp.

Naturen är unik och säregen, och kontrasterna i de olika naturtyperna skapar perfekta förutsättningar för uteliv och en aktiv semester. Upptäck ön till fots eller med cykel, här finns vandringsleder, skogsmarker, naturreservat och fantastiska kuststräckor. Gotlands stoltserar dessutom med en av Sveriges absolut vackraste golfbanor.

På Gotland är kulturen alltid närvarande. Evenemang och aktiviteter arrangeras året runt, och öns kulturskatt erbjuder dessutom ruiner, ödekyrkor och inte minst ringmuren som ramar in stadskärnan i Visby. Här finns hela 92 medeltida kyrkor, där så gott som samtliga är öppna för besök året runt.

Vår ö är också för dig som älskar att kombinera resandet med kulinariska upplevelser. Visby sägs vara en av de krogtätaste orterna i landet. Uttrycket ”från jord till bord” gör sig inte bättre än här, där de lokala råvarorna tas om hand med hjärtat. Alla årstider har sina specialiteter och restaurangerna runt om hela Gotland stoltserar med nyskapande menyer utifrån vad säsongen erbjuder.

Gotland erbjuder också fantastiska mötesplatser. Från det lilla mötet med ledningsgruppen till den stora kongressen. Här finns boenden för alla smaker, och det är enkelt att ta sig hit antingen med flyg eller färja. Res med familj, vänner eller i större grupp. I mars, juni, oktober eller december – oavsett vilket vågar vi lova en upplevelse utöver det vanliga. Välkommen till vår magiska ö – året runt!


Johan Lindvall
Ordförande, Gotlands Förenade Besöksnäring