En dag på södra Gotland

Entreprenörerna och cykelfantasterna Lovisa och Jonas har som många andra gotlänningar sin absoluta högsäsong på sommaren. Men tack vare sin campervan kan de utnyttja tiden och upptäcka ön på små minisemestrar året runt. Med utgångspunkt i Klintehamn håller de sig gärna på södra Gotland, och delar här med sig av sina bästa pärlor!

Vi kommer iväg först under den sena eftermiddagen eftersom vi jobbar hela dagen. Men vi är alla peppade på ett äventyr! Campervanen fylls med både barn, cyklar och allmän packning. Efter ett stopp för att bunkra upp i Klintehamns affärer är vi redo att dra iväg. Första stoppet är i Djupvik där vi alla vet att det finns glass i den lilla kiosken. Vi kör Ekstakusten söderut och hittar en alldeles egen plats längs med de vindpinade enarna med hänförande utsikt över Karlsöarna. Där parkerar vi och packar upp. Barnen badar och vi fixar maten. När solen sänkts ner i havet är det dags att krypa till kojs och alla somnar sött. Vi vaknar till vågornas skvalp och den morgonpigge drar iväg på en snabb cykeltur.

Efter frukost är det ingen som har planer på att dra hemåt, så vi packar ihop och fortsätter istället söderut. Vi funderar på om vi ska till Sudret och äta lunch i Holmhällar och en tur runt Hoburgen, men bestämmer oss istället för att den här gången åka österut. Barnens favoritstrand är vid Hörte (nästan alltid manet-fritt!) och väl på plats vill ingen i familjen kliva upp ur vattnet. Efter att något motvilligt ha makat oss upp och borstat av oss sanden är det dags att dra vidare. En sväng runt Närsholmen får bli sista stoppet innan vi vänder hemåt igen. Har vi tur hittar vi fynd på någon loppis i närheten av Hemse. Sista biten tillbaka till Klintehamn åker vi genom Lojsta hed och spanar efter vildhästarna. Solrosiga och trötta är vi hemma igen, ett drygt dygn senare.

Utflykterna med vanen blir minst lika många även vår och höst. Favoritstoppen är desamma men baden byts ut mot härliga cykelturer och mysigt familjehäng med spel och skratt!

Lovisa är född på Gotland och har gotländsk pappa. Hon bodde första åren på ön vilket satte djupa spår och gav en ständig längtan tillbaka till naturen, den öppna känslan, vinden och kusten. Hon och Jonas kom tillsammans till en punkt då de ville ändra sin livssituation med jobb och lägenhet i Stockholm och köpte sig därför ett litet torp i Klintehamn 2013.

Redan efter första sommaren kände de tydligt att de bodde på fel ställe och prioriterade fel saker, så de åkte helt enkelt tillbaka till Stockholm, sålde lägenheten och flyttade ner permanent till torpet och startade cykelföretaget Bikeoholic. I och med att Lovisa och Jonas driver företag tillsammans, med säsong så gott som året runt, har de inga långa semestrar utan fångar de tillfällen som bjuds och njuter allt som oftast ”hemester” på ön.

Tack vare deras campervan kan de snabbt och enkelt dra iväg dit känslan och vädret styr dem, för en kväll, ett dygn eller några dagar. Havet och solnedgången räcker gott för en lyxigt avbrott hemifrån. Sedan älskar de ju att cykla på all ledig tid och det är ön perfekt för. Fina grusvägar finns det mängder av runt Klintehamn. Dessutom är hela sträckan längs Ekstakusten asfalterad och att cykla där genom lammhagarna och de krokiga tallarna får man enligt Lovisa bara inte missa! (Går också att köra bil.) Dit ”tvingar” de alla kunder och alla bekanta som kommer i deras väg.

Faktaruta

FAMILJEN MOBERG
Bor:
Klintehamn

Familjen:
Lovisa 36 år, Jonas 45 år, Barnen Milou 11 år och Evan 5 år


Experternas tips på södra Gotland

Kustvägen mellan Kettelviken och Hoburgen
Vacker kuststräcka med wow-känsla!

Folhammars raukområde
Vackert raukområde och naturreservat strax norr om Ljugarn.

Holmhällars raukområde
Raukar i alla dess former och storlekar! Precis intill havet, ett mysigt fiskeläge och en härlig sandstrand…

Muskmyr Naturstig som passar hela familjen!
Spana efter fåglar, ta gärna med kikare och stövlar…

Bottarve Museigård
Museum, kaffestuga, butik samt aktiviteter för barnen på ”Tottes Täppu”; en gammaldags lekhage.

Petesgården
En vacker museigård vid havet i Hablingbo. Här finns något för alla; café, guidningar, teater och musik!