Go Outdoor

Gotlands unika natur skapar perfekta förutsättningar för en aktiv utomhussemester oavsett årstid. Kontrasterna och de olika naturtyperna gör att det finns något för alla, och vill man kan man enkelt hålla sig aktiv och upptäcka nya platser och äventyr året runt.

Gillar du vattensporter är det aldrig lång till havet. En del låter adrenalinet pumpa med kitesurfing och dykning. Andra galopperar i vattenbrynet på en öde strand. Sportfiskarna lockas till de vackra kuststräckorna där havsöringen väntar. Vill man njuta av lugnet finns det inte mycket som slår känslan av att glida fram i en kanot längs kusten, eller varför inte testa SUP i solnedgången? Och även om de havsnära äventyren är svårslagna, är det enklaste ibland det allra bästa. Upptäck öns alla slingriga vägar, naturstigar och kuststräckor – till fots eller på cykel. Att kombinera motion med naturupplevelser i ett unikt landskap är för många den ultimata upplevelsen!

Vandra

Att vandra på Gotland är enkelt – naturen gör sig påmind vart man än kommer, och det är aldrig långt till närmaste startpunkt. Välj om du vill upptäcka ön på egen hand genom dess skiftande natur och vackra landskap, eller om du vill ta hjälp av utmärkta spår och leder. Vissa spår är även belysta.

Klintkustleden

Under 2019 har Klintkustleden färdigställts till en 55 km lång vandringsled mellan Visby och Kappelshamn. Leden tar dig genom fantastiska vyer och naturupplevelser.

Gillar du högre tempo? Självklart är ön minst lika lämplig för löpning, oavsett om du gillar terräng i skog och mark eller föredrar flacka, öppna vyer.

Cykla

Oavsett årstid är det en fröjd att cykla genom det gotländska landskapet. Närheten till naturen gör det enkelt att ta sig iväg, och tack vare den varierade naturen tröttnar man aldrig. Cykla genom lammhagar, ängen och små samhällen. Swisha fram längs kuststräckorna eller utmana dig i skog och terräng.

Gotlandsleden

För dig som väljer en längre cykelsemester är Gotlandsleden en bra utgångspunkt. Utmärkt med skyltar får du tips om var du kan cykla för att ta dig runt hela ön, då leden sträcker sig från Fårö i norr till Hoburg i söder.

En tur runt Gotland är mellan 30 och 50 mil lång, beroende på vilka vägar du väljer. Du som gillar högt tempo tar dig runt på en helg, och annars brukar en vecka vara ett rimligt mål om du håller en mer njutbar takt.


Det självklara sättet att uppleva Gotland

Mitt i Visby hamn, ett stenkast från färjeterminalen, hittar du Gotlands Cykeluthyrning. Med Sveriges bredaste sortiment av hyrcyklar hittar du garanterat något som passar dig. Allt från MTB och racers för den aktiva, till elcyklar för den som föredrar att ”glida” längs öns natursköna vägar. Gotlands Cykeluthyrning tar ett helhetsgrepp om din upplevelse, och erbjuder bland annat en gratis karta med massor av tips på vägar och sevärdheter. Eller ladda ner Gotland Mapapp, appen för den vetgirige som vill upptäcka Visby och Gotland på egen hand. Och skulle något oförutsett hända på ditt cykeläventyr? Ja, då ingår såklart Gotlandrunt-service!

Faktaruta

Gotlands Cykeluthyrning
Skeppsbron 2, inre hamnen
Tel: 0498-21 41 33


Tips!
En lista över alla motionsspår på ön hittar du här


Cyklar du sommartid måste du såklart alltid planera in stopp för härliga, svalkande dopp i havet!