Gotland för den…

Kulturintresserade


Upptäck nya sidor av Visby genom att följa med på en av de stadsvandringar som erbjuds av Gotlands Museum, som t.ex. ”Staden bakom muren”. När du upptäckt Visby och dess unika världsarv och historia, varför inte ta en tur norrut och ett besök vid Bläse Kalkbruksmuseum som tar dig bakåt i tiden till hur det var att arbeta i ett stenbrott under tidigt 1900-tal. Eller leta dig till Dalhem på mellersta delen av ön, där du hittar Gotlands Jernvägsmuseum och den enda rälsen som är kvar av öns järnvägsnät. Åk tåg som förr i tiden, eller varför inte hyra en cykeldressin och trampa dig fram genom de historiska miljöerna.

Matintresserade


Gotland vimlar av högklassiga och prisbelönta restauranger, och Visby är en av de krogtätaste städerna i hela landet. Du som gillar mat och dryck har med andra ord kommit helt rätt! Under tryffelsäsongen får du inte missa Smakrike Krog i Ljugarn, och såväl Lilla Bjers som Stelor och Gula Hönan m. fl. använder sig alla av egna, här- och närodlade råvaror utifrån säsong i all sin matlagning. I Visby kan du njuta av traditionell och vällagad mat hos anrika Lindgården, eller testa nya smaker hos nykomlingarna Bar Kemi och Bror San. Här hittar du också härliga små ”hål i väggen” som Bröderna Jessens saluhall i miniformat eller lunch-haket Ett rum för resande, där den färska pastan skapar långa köer sommartid. Men vi lovar – det är väl värt väntan!

Shoppingsugne


Gotland är en spännande plats för shopping och hantverk. Här finns mängder av fantastiska hantverkare och designers inom alla kategorier, vars produkter i många fall har kopplingar till ön och dess natur på ett eller annat sätt. Hos Kvinnfolki i Visby samlas handgjorda produkter och delikatesser från kvinnliga gotländska hantverkare i en spännande butik vid Donners plats. Och missa inte stans kanske hemligaste butik på Klosterbrunnsgatan, lilla Bornettes som verkligen har unika och personliga ting i sitt lilla krypin. Dessutom finns massor av mysiga ateljéer och butiker runt om hela ön, såsom vacker handgjord keramik hos såväl Maria Form i Väskinde som på Prima gård i Bunge. Eller varför inte göra ett stopp på charmiga LANDA i Klintehamn, en liten inredningsbutik fylld med både gammalt och nytt!

Badsugne


Att semestra på en plats omgiven av havet har onekligen sina fördelar. Gotland erbjuder allt från milsvida sandstränder till små undangömda badvikar. Här finns dessutom flera kalkstensbrott med turkosskimrande vatten. Och det bästa av allt är att man faktiskt kan bada här året runt – såväl Kallis i Visby och många socknar runt om på ön erbjuder havsbad och bastu under lågsäsong. Den härliga gemenskapen med likasinnade får du på köpet!

Aktiva


Gotland lockar med både paus och puls, och hur hög pulsen blir är upp till dig att bestämma! Ön erbjuder allt från vandring och klättring till surf och cykling. Cykeltrenden håller i sig, och öns unika natur gör förutsättningarna optimala, oavsett vilken nivå och utmaning du önskar. Njut av snabba och lättcyklade kuststräckor, eller varför inte göra ett besök hos Gotland Bike Park i Slite – en av landets största mountainbikeparker med ca 20 mil uppmärkta leder och tracks med olika svårighetsgrad. Här finns även cykelbutik och cykeluthyrning – och du kan få massor av tips, oavsett om det gäller reservdelar eller de vackraste fikaplatserna längs vägen!

Nöjeslystna


Är du ute efter att partaja finns det gott om möjligheter, inte minst sommartid. Njut av palmer, havsbris och världskända DJ’s på Kallis. Eller varför inte barhoppa? Här är avstånden korta och stämningen på topp! För dig som mer lockas av teater och musik så är ett besök på Romateatern ett måste, likaså en helkväll med livemusik av kända artister på tex Stora Gåsemora Gård på Fårö eller utescenen i trädgården på Grå Gåsen i Burgsvik. Magiskt är bara förnamnet!

Som reser med familjen


Visby bjuder upp till lek året runt med sina slingriga gränder och medeltida ruiner. Efter kurragömma i världsarvsstaden är det dags att bege sig ut på roadtrip och uppleva en ö full av äventyr. Missa inte att besöka Pippi i hennes fantastiska Villa Villerkulla på Kneippbyn. Eller utforska de mäktiga Lummelundagrottorna, där de lite större barnen kan vada i vatten och krypa i trånga gångar. På Gotland ligger dessutom några av Sveriges finaste gårdar. Här betar lamm och kossor fritt, och barnen kan allt som oftast gosa med såväl kaniner som kattungar.