Natur med karaktär

Den gotländska naturen är vida känd för sitt karaktäristiska landskap. Resan från norr till söder tar dig genom vilda och vindpinade kuststräckor, förbi raukfält och lammhagar, in på slingrande vägar längs blommande ängar och öppna landskap. Detta kompletteras av stränder i världsklass, där finkorniga sandstränder samsas med små undangömda badvikar och vackra klapperstenstränder.

Gotland är känd för sina raukar, och de går att upptäcka på över 25 platser i olika formationer runt om på ön. Här finns också mer dolda skatter, såsom de över 200 blomstrande, surrande gotländska ängen.

Raukar

Kalkstensön Gotland är formad av naturen, med raukarna som det kanske mest karaktäristiska kännetecknet. Raukar är kvarlevor från de korallrev som bildades för ca 400 miljoner år sedan, när Gotland ännu låg vid ekvatorn. Dessa fantastiska stenskulpturer finns på ca 25 platser runt om på ön, enstaka eller tillsammans i s.k raukområden. Gotlands mest kända rauk är Hoburgsgubben på öns sydspets, men det är också väldigt populärt att upptäcka de större områdena såsom Folhammar, Langhammars och Digerhuvud.

Ängen

De gotländska ängena är en riktig naturskatt. Vackra, lugna och harmoniska platser som erbjuder en resa tillbaka i tiden. Ängen är nämligen marker som än idag sköts på gammeldags vis genom fagning på våren och slåtter under sommaren – en tradition som sträcker sig flera hundra år bakåt i tiden. Njut av en promenad, picknick eller bara en stunds avkoppling. Förr i tiden användes ängena ibland som nöjesplatser för t ex dans och varpakastning efter höbärgningen. Idag har de blivit populära som platser för bland annat vigsel och dop.

Oförglömlig natur och spektakulära fågelupplevelser

Stora Karlsö är ett naturreservat tillika fågelskyddsområde, och ett populärt besöksmål på Gotland endast en halvtimmes båtresa från Klintehamn. Direkt när du kliver iland möts du av den unika naturen, men också av lugnet och den historia som ön besitter. Här kan du ta del av ett fantastiskt fågelliv, med sillgrisslorna som höjdpunkt. Njut av de blommande alvarängarna, eller upptäck de spännande stenåldersgrottorna. Här finns dessutom anpassade guideturer för barn, och med mycket att uppleva för både stora och små är det ett perfekt utflyktsmål för hela familjen!


Faktaruta

STORA KARLSÖ

Säsong:
maj–september.

Här finns:
Restaurang och café, museum samt boende i vandrarhem, bodar, Strandhuset eller i Fyrbyn.

Spännande fakta:
Stora Karlsö är en rest av ett urtida korallrev som omvandlats till kalksten. Ön har branta sidor åt alla håll utom åt söder, och klippbranterna är upp till 45 meter på vissa ställen. På ön finns både flera grottor samt en del raukar.