Visby – ett vackert världsarv

Visby stoltserar med Sveriges största sevärdhet, nämligen ringmuren som omringar den forna Hansestaden. Och visst gör sig historien påmind här, med unika kulturarv, vackra klosterruiner och strosvänliga kullerstensgränder som kantas av små, charmiga hus från förr. Men Visby bjuder också på mat- och dryckesupplevelser i världsklass, after beach och nattklubbar med havet som kuliss och konserter och spelningar i mäktiga stenvalv. Dessutom skapas en härlig atmosfär av den mix av människor i olika åldrar och med olika bakgrunder som rör sig i Visby, såväl boende som besökare. Resultatet blir en unik atmosfär med både paus och puls som ger en härligt kontinental känsla.

Ett världsarv

Få städer har en så unik kombination av gammalt och nytt som Visby. En gång i tiden var Visby Östersjöns huvudstad och Hansans epicentrum. Sedan 1995 är staden utsedd till ett världsarv av UNESCO. Att vara ett världsarv förpliktigar, och det skapar en stolthet och gemenskap bland Visby-borna. Ett världsarv utgörs nämligen av ”de kulturoch naturmiljöer i världen som anses vara ojämförligt enastående och av stor betydelse för hela mänskligheten”. Mäktigt är bara förnamnet.

Och det som gör det hela extra unikt är att Visby verkligen är en levande världsarvsstad. I denna ”ojämförligt enastående miljö” lever och bor vuxna och barn, gamla och unga. De går till jobbet, till skolan. Tränar. Umgås. Njuter. Året runt!

En viktig del i världsarvet är den välbevarade ringmuren från 1200-talet som omringar stadskärnan, och bara genom att strosa runt bland kullerstensgatorna i staden möts och häpnas man av alla de gamla klosterruiner och historiska hus som omger en. I dagens Visby möts gammalt och nytt, och det vimlar av högklassiga restauranger, mysiga caféer, och spännande butiker.

Året runt

Många ser nog Visby som en sommarstad. Och sommar-Visby levererar rosor, restauranger, uteserveringar och after beach. Men få städer är så vackra som Visby i höstskrud. Ett varv runt ringmuren i oktober bjuder på en färgsprakande upplevelse som är svårslagen, och som gärna avslutas med en god fika och spännande, lokal shopping. Och även om Gotland är långt ifrån snösäkert är ön ändå värd sin omväg när snön lägger sig som ett täcke över takåsar och kullerstenar och skapar en magisk medeltida miljö. I december är dessutom adventsaktiviteterna många, med julmarknader, konserter och inte minst evenemanget Medeltida jul som bjuder på en upplevelse utöver det vanliga.


VÄRLDSARVSSTADEN VISBY

• 23 000 invånare.
• En av de bäst bevarade medeltida städerna i Skandinavien.
• Utsedd till världsarv av UNESCO 1995.
• Också känd som rosorna och ruinernas stad.
• Äldsta byggnaden: Kruttornet vid den gamla hamnen.
• Här finns Sveriges största medeltida byggnation, ringmuren. Muren är ca 3,5 km lång, har över 50 torn och omges av vallgravar. Muren började uppföras på 1200-talet, men anses vara färdigställd först vid 1300-talets mitt.